Domeinen

Sociaal domein

Beschrijving doel 1.2.1 We beschermen en bevorderen de gezondheid van onze inwoners

De taken die aan de gemeente Zwolle zijn opgedragen vanuit de wet Publieke gezondheid betreffen voor een groot deel taken die we laten uitvoeren door de GGD. Daarnaast bevorderen we de gezondheid van onze inwoners vooral door middel van preventie. Belangrijk speerpunt daarbij is dat we onze inwoners stimuleren een gezonde leefstijl te volgen, omdat dit bijdraagt aan een betere gezondheid zowel op korte als op langere termijn. Speerpunten  zijn het bevorderen van een gezonde leefstijl,  bevorderen van  gezondheidsvaardigheden van onze inwoners, verbinden van preventie, welzijn en zorg, veerkracht van onze inwoners, een gezonde fysieke leefomgeving en een integrale aanpak met de stad.

Gezondheid wordt bepaald door biologische factoren, maar ook door leefstijlfactoren én door de sociale en fysieke omgeving waarin mensen leven. In de fysieke omgeving beschermen we de gezondheid van onze inwoners, bijv. door het hanteren van milieunormen, maar kunnen we de gezondheid bevorderen door de fysieke omgeving uit te laten dagen tot bewegen. Gezondheid is dan ook één van de kernelementen binnen de omgevingsvisie. In Nederland zien we ook grote verschillen in gezondheid tussen lager- en hoger opgeleiden. Hoger opgeleiden leven circa zeven jaar langer en circa vijftien jaar langer zonder beperkingen. Bij het verkleinen van sociaal economische gezondheidsverschillen is aandacht voor beperktere gezondheidsvaardigheden van belang. Mensen met beperktere gezondheidsvaardigheden kunnen vaak informatie over hun gezondheid niet begrijpen en toepassen. Deze mensen hebben ook moeite met het vinden van de weg in de zorg.
Omdat we vinden dat iedereen kans op een goede gezondheid verdient, besteden we in Zwolle specifiek aandacht aan het verkleinen van deze sociaal economische gezondheidsverschillen door ons te richten op de wijken of buurten met de laagste inkomens en de minst hoogopgeleiden.

Criteria

We beschermen en bevorderen de gezondheid van onze inwoners, zodanig dat:

  • Inwoners beter in staat zijn om de eigen gezondheid te bevorderen qua kennis, houding en gedrag, sociale steunstructuren en het creëren van een gezonde leefomgeving.
  • Meer inwoners een gezonde leefstijl volgen (gezond gewicht, bewegen en matiging alcohol- en middelengebruik).
  • De gezondheidsverschillen tussen wijken of buurten worden verkleind en de gezondheid in de wijken met een lage Sociaal Economische Status verbetert.
  • De gezondheidsvaardigheden van onze inwoners worden vergroot.

Portefeuillehouder(s)

Michiel van Willigen

Afwijkingen op activiteiten Berap 2021-2

SPUK-uitkering lokaal preventieakkoord gezonde leefstijl

Budgettair neutraal

In navolging van het landelijk preventieakkoord gezonde leefstijl ontwikkelen we met partners en inwoners een wijkgerichte aanpak waarbij integraal wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl en het verkleinen van gezondheidsachterstanden. We richten ons daarbij op de wijken waarin mensen door sociale factoren minder kansen op een goede en positieve gezondheid hebben. Hiervoor is ook een lokaal preventieakkoord ontwikkeld. De ontvangen middelen vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden vooral ingezet voor coördinatie van het project en om professionals de ruimte te bieden samen te werken op de leefstijlthema’s.
De gemeente Zwolle ontvangt voor de jaren 2021 tot en met 2023 jaarlijks een bedrag van € 60.000 via een specifieke uitkering.

Deze pagina is gebouwd op 01/18/2022 12:33:38 met de export van 10/15/2021 09:02:06